Mi az a Black Friday?

A Black Friday, Magyarországon Fekete Pétek, egy minden évben november végén megrendezett, főleg kiskereskedelmi kedvezmény és akcióhullám. Ilyenkor nem ritka, hogy az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel értékesítik a termékeiket. Évről évre egyre több bolt és webáruház csatlakozik a "Vásárlás Ünnepéhez", és egyre jellemzőbben nem csak egy napig, hanem egész héten, vagy akár egész héten tartanak a kedvezmények.

Black Friday eredete

A Black Friday évek óta egyet jelent a november végi leárazásokkal, és a legtöbben nem is foglalkoznak azzal, hogy ez az elnevezés honnan ered. Eredetére két teória is létezik; egyik egy könyveléssel összefüggő történet, a másik pedig egy philadelphiai amerikai foci mérkőzéssel van összefüggésbe.

Fekete Péntek Magyarországon

A Fekete Péntek elnevezés Magyarországon egy egyszerű fordítás eredmény, amely teljes mértékben megegyezik a sokkal inkább elterjedt, eredeti Black Friday-jel. Hazánkban még az idegen nyelvet nem beszélők is tudják, hogy a Black Friday, és az év legjobb akcióit hozó Fekete Péntek egy és ugyanaz.

Mikor van idén a Black Friday

A Black Friday-nek nincs konkrét dátuma, hiszen annak időpontja egy másik mozgó ünnep időpontjától, az amerikai Hálaadás ünnepétől függ. Jellemzően a Hálaadást követő pénteken, minden évben november 23. és 29. között tartják. Érdemes megjegyezni: idén a Black Friday: 2022. november 25.-én lesz.

Fontos információk a vásárlóknak

Hiába ömlenek midnen évben a tv-ből, a rádióból, az internetről és szinte az összes marketingcsatornából a Black Friday-t és az akciókat népszerűsítő hirdetések, nem szabad, hogy ezek teljesen elvakítsák a józan gondolkodásunkat. És bár a legtöbb kereskedő jószándékú, és valódi kedvezményeket nyújt, azért érdemes hasznos tanácsokat mefogadnunk, hogy ne érjen rossz szájízzel véget a Black Friday. Vannak, akik beugrató kedvezményeket csinálnak, vagy úgy hirdetnek kedvezményt, hogy az akciós termékeket nem lehet visszaküldeni, illetve sokszor a kiemelkedően akciós termékből csak néhány darabot tartanak raktáron, amit szintén nem néz jó szemmel a Gazdasági Versenyhivatal.