A Black Friday eredete

A Black Friday eredete

A Black Friday az amerikai szokás szerint a Hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amikor a karácsonyi nagybevásárlási szezon kezdetét veszi és elkezdődik az ezzel járó jelentős leárazások. Ennek alkalmából az első napot még nagyobb kedvezményekkel indítják az üzletek, mely óriási tömegeket vonz a bevásárlóközpontokba. Időpontja minden évben november 23. és 29. közé esik.

A Black Friday eredetére több teória létezik. Az egyik legismertebb magyarázat szerint a Black Friday eredetileg a könyveléssel kapcsolatos fogalomként került a köztudatba. A könyvelők a cég könyvelésében használt piros tintát feketére váltják, amikor az veszteségből nyereségbe fordul. Az év vége felé, a karácsonyi nagybevásárlások közeledtével már a kiskereskedők mérlege is pozitívba fordul, megjelenik a profit, így fekete számokkal ünnepelhetik az év végét.

A másik változat szerint azonban a Black Friday elnevezés egy negatívabb hangvételű történettel magyarázható. A kifejezés az 1960-as évek Philadelphiájából származik. A helyi lakosok hívták Fekete Pénteknek a hálaadást követő napot, mikor is a várost elárasztották a turisták és a közeli városok lakói, akik a hagyományosan a hálaadást követő szombaton megrendezésre kerülő Army-Navy amerikai foci mérkőzésre érkeztek. A hatalmas tömeg érkezése teljes káoszt okozott a városban és többször jelentős volt a pusztítás. A rendőrök ilyenkor extra műszakot teljesítettek a rend fenntartása és a boltok fosztogatástól való megvédése érdekében.

Később a negatív hangvételű Black helyett Big Friday-re azaz nagy péntekre módosították volna a nap elnevezését, azonban a köztudatban mindig is a Black Friday megnevezés élt erősebben.

A Black Friday azonban egyértelműen a bevásárlásos jelentésével terjedt el először Amerikában, majd a világon, így néhány évvel ezelőtt nálunk is megjelent. A Black Friday eredetével azóta már nem sokan törődnek, mindinkább az ezen a napon meghirdetett akciókkal, mellyel sokszor az év legjobb vételét foghatjuk ki, ha időben felkészülünk arra, hogy mit és hol vásárolnánk.

Honlapunkon előre összegyűjtheted és kiválogathatod, hogy mit és hol vennél, így éjfélkor az elsők között lehetsz, akik lecsapnak az igazán nagy kedvezményekre. Ahogy a könyvelők a piros tintáról feketére váltanak ezen a napon, úgy váljon a Fekete Péntek is piros betűs ünneppé a legnagyobb kedvezményeket kifogó olvasóinknak!

Black Friday 2022-ben

2022-ben a Fekete Péntek Magyarországon november 25-ére esik.