Hasznos tudnivalók tudatok vásárláshoz

Hasznos tudnivalók a tudatos vásárláshoz

Black Friday alkalmával mindenki nagyon örül, hogy óriási kedvezményeket foghatunk ki, ha okosan és előre megfontoltan készülünk fel a vásárlásra. Alábbi leírás ebben nyújt segítséget.

Beugrató kedvezmények

Előfordulhat, hogy az igazán nagy akcióknak meghirdetett leárazások valóságban közel sem tartalmaznak olyan mértékű kedvezmény, ami a hirdetésben szerepel. A fenti trükköt egyszerűen kiszűrhetjük, amennyiben az akciók kezdete előtt folyamatosan ellenőrizzük a kiválasztott termék fogyasztói árát. Ha ezt nem tettük meg, akkor egyes ár ellenőrző oldalak segítségével gyorsan összehasonlíthatjuk a különböző üzleteknél fellelhető árakat, illetve az árgörbe segítségével a korábbi árakról is tájékozódhatunk. Az ilyen akciókat a Gazdasági Versenyhivatal is rendszeresen ellenőrzi, azonban még mindig előforul, hogy valamelyik webáruház az akciót megelőzően felárazza a termékét, hogy azt Black Friday-kor nagyobb kedvezménynek feltüntetve kínálja.

Akciós termékek visszaküldése

A másik téves információ, hogy az interneten akciósan vásárolt termékre nem él a 14 napos elállás, azaz nem gondolhatjuk meg magunkat a 14 napos határidőn belül. Ez azonban nem igaz, internetes vásárlás esetén az indoklás nélküli elállás joga akkor is megilleti a vevőt, amennyiben akciós árú terméket vásárol. Visszaküldést követően a cég köteles a teljes vételárat visszafizetni, amennyiben a termék sértetlen. A csomagolás felbontása sem korlátozza ezt a jogot, kivéve ha lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvételt, vagy számítógépes szoftvert vettünk. A termék esetleges sérülése sem zárja ki teljes mértékben a visszaküldéshez és az elálláshoz való jog gyakorlását, azonban ebben az esetekben a kereskedő az értékcsökkenést a vevőre terhelheti, és csak az értékcsökkentett árat köteles a vásárlónak visszatéríteni.

A készlet erejéig...

A harmadik lehetőség, amire érdemes felkészülnünk, hogy olyan termék kerül meghirdetésre, amelyből erősen korlátozott darabszám áll rendelkezésre, így az akció megkezdését követő néhány órában vagy esetleg percben kifogy a raktárkészlet. Fontos tudnunk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal által hozott határozatok alapján a kereskedőnek kötelessége egy akciósnak meghirdetett termékkel a kereskedőnek fel kell készülnie és az akció jelentős időtartama alatt ki kell szolgálnia a vásárlókat. Előfordulhat a legnagyobb körültekintés ellenére is, hogy az adott termék esetében a fogyasztói kedv a szokásostól jelentősen magasabb egy-egy akció esetében, azonban a kereskedőnek ebben az esetben helyettesítő terméket kell felajánlania.

A fenti tanácsok figyelembevételével reméljük, hogy olvasóink az idei Black Friday alkalmával sikeresen felkészülnek az esetleges csapdákra és az igazán nagy kedvezményeket tudják kifogni a kinézett termékekkel kapcsolatban. A honlapunk ebben a felkészülésben segíti a vásárlókat, hogy előre felkészülhessenek az idei Black Friday kihagyhatatlan akcióira. Gyűjtsd össze te is kedvenc üzleteidet, hogy később gyorsabban megtaláld a valódi kedvezményeket!