Nyári Black Friday?

Nyári Black Friday?

Ahogyan minden évben, úgy 2019-ben is ősszel; november 29-én lesz a hivatalos Black Friday. Ennek ellenére sok üzlet az évközi akcióit is Nyári, Téli vagy akár Tavaszi Black Friday akciók névvel illeti.

2019. 07. 30.

A hivatalos Black Friday ősszel van

A Black Friday eredetére több teória létezik, abban viszont mindenki egyetért, hogy az idehaza Vásárlás Ünnepének is nevezett Fekete Péntek egy mozgó ünnep, amely az Egyesült Államok-beli Hálaadást követő pénteken - azaz ősszel - van. Az idén, azaz a Black Friday 2019 esetében sem lesz ez másként, november 29-én fogják megtartani.

Akkor nem is valódi a Nyári, a Téli és a Tavaszi Black Friday?

Hazánkban, ahogy a világon rengeteg helyen, a Black Friday kifejezés a kivételes mértékű kedvezményekkel azonosult az emberek tudatában. Már évek óta tapasztalható, hogy a kereskedők nem korlátozzák le az akciós időszakot egy napra (péntekre), hanem legalább a hétvégét, de sokkal inkább az egész hetet ennek szentelik. Sőt, manapság egyre több üzletben az egész november hónap a kedvezményekről szól.

Vannak viszont olyan szezonális területek, amik időben viszonylag távol esnek a november végétől, pl. a síelés télen, vagy az utazás nyáron. Viszont az ezeket értékesítő kereskedők sem szeretnének elesni a "Black Friday hívószó" vonzerejétől, ezért megalkották a sáját, időszakos Fekete Pénteküket a nyári, téli vagy tavaszi évszakokkal kiegészítve.

Egyéb Black Friday akciók

Vannak olyan üzletek, amelyek a Black Friday erősségét máshogyan próbálják meg érvényesíteni, ilyenkor akár egy ünnepet vagy eseményt kapcsolank hozzá (pl.: Húsvéti Black Friday, vagy Valentin napi Black Friday), illetve akár egy forgalmazott márkanévvel is kiegészíthetik azt, gondoljunk csak a nemrégiben lezajlott Panasonic Black Friday-re a Fotoplus szervezésében.

Összességében elég annyit tudnunk, hogy a hivatalos Black Friday minden évben november végén van, de ha év közben találkozunk ezzel a névvel "fémjelzett" akciókkal, akkor az valószínűleg kedvező lesz számunkra.