Mitől lesz másabb az idei évben a Black Friday?

Mitől lesz másabb az idei évben a Black Friday?

Számos szolgáltató és kiskereskedő jelen pillanatban is elkeseredett harcot vív a túlélésért... - írja a black.friday.hu

2020. 11. 13.

... amit az ismételten bevezetett kijárási korlátozás csak tovább nehezíthet. Egyelőre nem látszik a jelenleg második hullámban tomboló COVID-19 világjárvány vége, annyi azonban bizonyos, hogy a pandémia idehaza is fenekestül forgatta fel az eddigi vásárlói és kereskedői szokásokat.

Kétségtelen, hogy a Black Friday rengeteg változáson ment keresztül az elmúlt években. Ez annak ellenére is kijelenthető, hogy a Fekete Péntek napja idehaza még épphogy megvetette a lábát. De egy világjárvány közepette vajon fel lehet-e készülni a vásárlók tömegére, össze lehet-e zsúfolni felelősséggel egy csomó embert zárt terekben?

Mit hozhat az idei Black Friday a koronavírus-járvány alatt?

A Fekete Péntek napja hivatalosan november 27-ére esik (az amerikai hálaadást követő nap), habár néhány hazai kereskedő nem feltétlenül tartja magát a dátumhoz. Annyi azonban már most borítékolható, hogy a nagy kiárusítások időpontjára egészen bizonyosan nem fog lecsengeni a pandémia, sőt minden eshetőség szerint éppen felszálló ágon lesz.

Az idei Black Friday tehát mind kereskedői, mind vásárlói szempontból más lesz, mint az eddig megszokottak, már csak abban a vonatkozásban is, hogy az Országgyűlés döntésének megfelelően a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az üzletek kötelesek 19 órakor zárni. Hogy az intézkedés duzzasztani fogja-e a vásárlói rohamot, vagy a tranzakciók inkább áttevődnek az internetre, azt egyelőre igen nehéz megmondani.

Mint ahogy az is nyitott kérdésnek tűnik, hogy egy zsúfolt áruházban miként lehetne betartani a 1,5 méteres védőtávolságot. Jó megoldásnak tűnhetne, hogy a boltok csupán korlátozott számban engedik be a vevőket az üzletbe, ám ez kereskedői szempontból lehet, hogy maga az öngyilkosság. A Black Friday napján ugyanis egészen biztos, hogy nem fognak a szabad ég alatt csoportosulva várakozni a potenciális vásárlók. Egyébként már csak azért sem, mert az Országgyűlés döntése alapján minden gyülekezés tilos az elkövetkezendő 30 nap során.

Milyen intézkedések várhatók kereskedői, szolgáltatói részről az idei Black Friday napjára?

A felelős kereskedők vagy szolgáltatók vélhetően a weboldalukon az online vásárlásra sarkallják majd a vevőket az üzletben történő személyes megjelenés helyett. Elképzelhető, hogy az internetes vásárlást további akciókkal, kuponokkal is szorgalmazzák majd. Emellett könnyen előfordulhat, hogy a Fekete Péntekben rejlő potenciális veszélyforrás nem kerüli el a döntéshozók figyelmét sem, és külön intézkedéseket vezetnek be az alkalomra.

Bárhogy is alakul a 2020. évi Black Friday, vásárlóként érdemes felkészülni arra, hogy idén minden másként lesz. A kényelmetlenségek elkerülése érdekében javasolt folyamatosan tájékozódni az áruházak elektronikus (weboldal vagy e-mail), illetve telefonos elérhetőségein, illetve követni a kormányzati döntéseket.

Forrás: Black.Friday.hu