Minden, amit a Halloweenről tudni akartál - 1.rész

Minden, amit a Halloweenről tudni akartál - 1.rész

Manapság elmondhatjuk, hogy a külföldről átvett Halloween ünnepe a magyar kultúrába is befészkelte magát. Ezzel sokan egyetértenek, sokan nem, de egy biztos: itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

2022. 10. 24.

Világszerte ez a gyerekek egyik legkedveltebb fesztiválja, hiszen hatalmas mennyiségű cukorkához juthatnak. A Halloween hagyományát generációk óta ünneplő nemzetek átörökítették ránk is az ünnepet. És ahhoz, hogy életben tartsa igazi szellemiégét, gyermekeinket is megtaníthatjuk a Halloween örömeire. Összegyűjtöttünk egy Halloween-ismertetőt, ami segítségével megtudhatjuk, hogy miről is szól a Halloween.

Mi az a Halloween?

A Halloween egy olyan ünnep, amit minden évben októberében ünneplünk éjszaka. A keresztény ünnepeink előtt (mindenszentek, halottak napja). Mindenszentek november 1-je, halottak napja pedig november 2. Halloweenkor a gyerekek és sokszor a felnőttek is különféle jelmezeket viselnek és beöltözős partykon vesznek részt. Töklámpásokat faragnak és gyertyákat tesznek közepükbe, hogy világítsanak. A hangulat fokozására pedig jellemzően az emberek ilyenkor ijesztő történeteket osztanak meg egymással. Azok, akik szeretnek otthon maradni pedig horrorfilmeket néznek.

A babonásak viszont még az is előfordul, hogy máglyát gyújtanak az udvaraikon, hogy megóvják a házukat a szellemektől és gonosz szellemektől.

Mikor van pontosan Halloween napja?

A pontos nap október 31-én van. Tele jelmezekkel, édességgel és bulikkal. Nem mindenhol ünnepnap, sok helyen munkanap, de mégis megünneplik az emberek.

Kik voltak az elsők, akik Halloweent ünnepeltek?

Visszarepülünk egészen az ókori keltákig az időben, akik Észak-Európában éltek. Ők voltak az elsők, akik Halloweent ünnepeltek. A kelták babonás emberek révén, azt hitték, hogy október 31-én a holtak szellemei szabadon járnak a városokban és falvakban. Attól féltek, hogy ezek a szellemek árthatnak nekik azáltal, hogy károsítják a terményeiket, megszállják az embereket, és gyógyíthatatlan betegségeket terjesztenek. Hogy távol tartsák ezeket a szellemeket, a kelták állatbőrökből készült ijesztő jelmezekbe öltöztek, és hatalmas máglyákat gyújtottak.

Hogyan alakult ki végül a Halloween?

A kelták Samhain elnevezésű fesztiválja alakult át Halloweenné, akárcsak más kulturális változások is hasonlóan megestek. Ez az ünnep nem vallási (pogány) ünnep volt. Mivel a kereszténység a világ uralkodó vallásává vált, az egyház nem szerette, ha az emberek olyan nem vallásos ünnepeket ünnepelnek, mint a Samhain.

Cikkünket egy következő részben folytatjuk!

Tervezd meg a black friday vásárlásaidat is és értesülj időben a legjobb akciókról, iratkozz fel hírlevelünkre itt: a black.friday.hu oldalon

Forrás: babafalva.hu