Mi az oxitocin és miért szabadítja fel a szervezetünk vásárlás közben?

Mi az oxitocin és miért szabadítja fel a szervezetünk vásárlás közben?

Tudtátok, hogy oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetben egy-egy akciós termék megvásárlása? Na de mi az az oxitocin és miért szabadul fel szervezetünkben ilyenkor?

2022. 11. 09.

Mi az az oxitocin?

"Szeretethormonként tartják számon olyan hatásai miatt, mint a társas kapcsolatok kialakítása, a párválasztás vagy az anyaság érzésének kialakítása. Boldogságérzet kialakulásához nyugtató hatásával és a stressz csökkentésével járul hozzá." - írja a webbeteg.hu

Nőkön végeztek el egy kutatást, mely bizonyította, hogy az oxitocin szint a szervezetükben erősen megemelkedett onnantól kezdve, hogy egy akciós kupont adtak nekik. Így működik ez minden ember esetén, mivel ezen hormon a szeretet és bizalom érzésével hozható párhuzamba, ez lehet az egyik oka, hogy az emberek szeretik az akciókat.

Ha boldogságérzetet ad az, hogy valamit jobb áron kaphatunk meg az eredeti áránál Black Friday alkalmából, akkor ezáltal a stressz szintünk is csökken. Stresszesnek érezni pedig senki nem szereti magát. Ezért a fekete péntek jó érzéssel tölti meg az embereket, mert úgymond megjutalmazva érzik magukat a leárazások jóvoltából.

A bolti, üzletekben történő akció izgalmas érzést kelt azokban, akik nem az online vásárlást részesítik előnyben

Sokaknak izgalmas és kihívást jelentő nap a Black Friday, hiszen örömforrásként tekintenek arra, ha egy-egy termék megszerzéséért „harcolniuk kell”. Habár durvább példák is akadtak a történelemben, mi nem arra gondolunk, amikor tényleges verekedés történik, hanem olyan apróságok sorozatára, mint a koránkelés, hogy nyitás előtt érjünk a bolt előtti tömeghez. A gyors vásárlás, hogy mihamarabb a kosarunkban tudjuk a kívánt terméket vagy éppen a hosszas sorban állás, mire ténylegesen a sajátunknak mondhatjuk az akciózott dolgot, fizetés után.

Mindezen apróságok adrenalint képesek felszabadítani a szervezetben, ami egy igazi verseny közben is eluralkodna a szervezeten és ez éppen elég nyomós indok a vásárlásra, különösen olyan emberek esetében, akik szeretik az adrenalin okozta érzéseket.

Tervezd meg tudatosan a black friday vásárlásaidat is és értesülj időben a legjobb akciókról, iratkozz fel hírlevelünkre itt: a black.friday.hu oldalon