Így lett a black friday igazán fekete péntek

Így lett a black friday igazán fekete péntek

Ti ismeritek a black friday történetét? Sokkal több van a sztori mögött, mint azt elsőre gondolná az ember. Ebben a cikkünkben ebbe adunk némi betekintést.

2021. 10. 12.

A Black Friday története egészen az 1860-as évekig nyúlik vissza, ahol elsősorban, még a pénzügyi válságot kapcsolták össze ezzel a fogalommal, a később használatos értelme az 1960-as években alakult ki, amikor a hálaadást követő péntek lett a Black Friday hivatalos megtestesítője, egészen pontosan az 1966 januárjában.

Nézzünk egy kis szárazabb, történelmi betekintőt, melynek ideje külföldről indul. A Hálaadás utáni nap volt külföldön a karácsonyi szezon kezdetének nem hivatalos napja, a késői 19. században, amikor Abraham Lincoln elnök november utolsó csütörtökét jelölte ki a Hálaadás ünnepének. Ámde a Black Friday elnevezés ennél jóval később jött.

A következő lényeges mérföldkő a Macy’s (ami egy amerikai áruházlánc, Rowland Hussey Macy alapításával) Hálaadás napja alkalmából rendezett felvonulása.

Egy Eaton’s nevezetű áruház adta az ihletet a Macy’s számára, amikor 1905-ben egy Hálaadás napja alkalmából rendezett felvonuláson a Mikulást felültette egy kocsira felvonulni, később 1913-ban már valódi rénszarvasok húztak a Télapót. 1924 volt az az év, amikor a Macy’s úgy határozott Hálaadás alkalmából ő is felvonulást szervez New Yorkban, ami, mint később kiderült az elkövetkező napokra nagy ugrást hozott a vásárlások mennyiségében.

1939-ben a nagy gazdasági világválság idején a Hálaadás napját Franklin D. Roosevelt elnök november negyedik csütörtökére helyezte át (november utolsó csütörtöke helyett) egy elnöki nyilatkozatban, annak érdekében, hogy meghosszabbodjon az ünnepi bevásárló szezon. Néhányan elfogadták a nyilatkozatát, sőt volt egy réteg, aki addigra „Franksgiving” -nek hívta az ünnepet. (Az angol „Thanksgiving” – Hálaadás szóból eredendően.) Mégis voltak, akik inkább klasszikusan november utolsó csütörtöki napján tartották meg a Hálaadást.

Majd megérkezett a modern ’fekete péntek’ az 1950-es években, amikor betegszabadságot vettek ki a munkavállalók a Hálaadás utáni napon, hogy ezzel 4 napos hétvégét kapjanak. Mivel az üzletek még nyitva voltak, az otthonmaradók nekiláttak az ünnepi bevásárlásoknak, ámde ez csak addig mehetett, amíg a főnök meg nem látta őket, mivel nem voltak tényleg betegek. Ahelyett, hogy megpróbálta volna meghatározni, hogy ki valóban beteg és ki „lógja el” ilyen módon a munkanapot, a legtöbb vállalkozás elkezdte ezt a napot hozzáadni a fizetett ünnepnapok köreihez.

1966-ban a Fekete péntek név nyomtatott formában vált ismertté.

Ekkor jelent meg egy történet a The American Philatelist, a bélyeggyűjtő magazin hirdetésében, ekkor már a Philadelphiai rendőrség is a Black Friday nevet használta a belvárosi üzletek vásárlási káoszának leírására.

Hatalmas akciók következnek idén novemberben is.

Ha tehetitek és érdekel benneteket az akciók sokasága, iratkozzatok fel lehetőség szerint a hírlevelünkre, hogy mihamarabb értesüljetek róla, ha árzuhanások következnek! Ki ne szeretné a kedvenc termékeit a legkiválóbb áron beszerezni? 30%-os akciók? Nem-nem! Ennél is jobbak! Sok helyen akár 50% - 80%-os akciók is várják a vevőket!