Így álljunk le az impulzusvásárlással - 1. rész

Így álljunk le az impulzusvásárlással - 1. rész

Ha már észrevetted magadon az impulzusvásárlás jeleit, okozhat némi problémát az életedben a jelenléte. Cikkünkben segítünk, hogy miként a legkönnyebb leállni vele. Íme az első 5 tippünk!

2022. 10. 17.

1. Készíts költségvetést, és tartsd be azt.

És a lényeg az, hogy ehhez ragaszkodnod kell! Rajtad múlik, hogy minden hónapban el legyen tervezve, hogy mire muszáj költened és mekkora az az összeg, amit ezen felül kedvedre elkölthetsz. Ha még nincs ilyen tervezeted, készíts egyet, s tartsd magad hozzá szigorúan. Meg tudod csinálni, mi hiszünk benned!

2. Adj magadnak engedélyt a költésre.

Igen, azt írtuk, hogy tartsd be a tervezett költségvetést, amit tényleg be is kell tartani. De említettük azt is, hogy hagyj magadnak összeget arra is, amit kedvedre elkölthetsz, hogy megmaradjon a jutalomérzeted. Ezt a meghatározott összeget viszont semmiképp ne lépd túl.

3. Várj egy napot (vagy tovább!), mielőtt megveszed a kinézett terméket.

Fontos: Az impulzusvásárlások kétharmada az ágyból a laptoppal az ölünkben vagy az okostelefonunk segítségével történik. Néhány kattintás és már érkezik is házhoz a termék. Ez óriási kísértés. Éppen ezért, a leszokás egyik módja az, hogy szánsz magadnak egy napot arra, hogy átgondold, tényleg szükséged van-e a kinézett termékre, vagy csak hirtelen fellángolás. Ha már tiszta a fejed, kérdezd meg magadtól, hogy valóban használni fogod-e ezt a dolgot, és tudsz-e most a költségvetéseden belül fizetni érte. Ez egy kivitelezhető módja annak, hogy megkíméld magad a jövőbeni pénzügyi többletköltségektől.

4. Vásárolj terv szerint.

Az egyik legjobb módszer az impulzusvásárlás leküzdésére, hogy kitaláljuk, milyen termékekre van szükségünk, és mennyit fogunk kb. költeni rájuk, mielőtt elkezdenénk vásárolni. Ha kész tervvel indulunk, kevésbé fogunk engedni a túlköltekezésnek. A bevásárlólista az élelmiszerboltoktól a karácsonyi ajándékokig terjedhet, amelyeket családod számára tervezel vásárolni – csak tudd, mit szeretnél venni, mielőtt elindulsz.

5. Óvakodj attól, hogy túlontúl sok e-mail feliratkozásod legyen.

Ha napról-napra emailek sokasága vár a postafiókodban, ahol jobbnál-jobb akciók várnak, úgy nagyon nehéz lesz ellenállni. Szűrd az e-mailjeidet és csak olyan helyekre iratkozz fel, amelyek ténylegesen fontosak számodra és előnyöd származik belőlük.

Tervezd meg a black friday vásárlásaidat is és értesülj időben a legjobb akciókról, iratkozz fel hírlevelünkre itt: a black.friday.hu oldalon

VIA