Hogyan befolyásolja az internet a vásárlási szokásokat?

Hogyan befolyásolja az internet a vásárlási szokásokat?

Az interneten termérdek webáruház kínálata tárul a mai modern ember elé. Az e-kereskedelmi óriások igyekeznek a lehető leghatékonyabban kihasználni az internet adta előnyöket.

2022. 10. 20.

Felhasználják a rendelkezésükre álló adatokat, hogy megtalálják a számukra releváns ügyfeleket, ahol csak lehet, és pontosan azt kínálják nekik, amire szükségük van, akkor, amikor csak akarják. Nem hangzik rosszul, ugye?

A teljes online vásárlási élmény e paradigma köré fejlődött, de ez nem feltétlenül könnyített meg mindent a fogyasztók számára, akiktől azt várják, hogy pontosan tudják, mit akarnak, és beírják azt a böngészőjük keresősávjába.

Bizonyos statisztikák már alátámasztják a jelenlegi világhelyzet azon nézetét miszerint a hatékonyság lett a király, nem feltétlenül az elégedettség. Például egy kutatásban részt vett online vásárlók 63 százaléka szerint az ingyenes kiszállítás volt az elsődleges tényezője annak eldöntésében, hogy hol vásároljon online.

A fogyasztók 71 százaléka ma már az interneten vásárol, hogy megtalálja a legolcsóbb árat, még akkor is, ha hagyományos boltokban is gyakran jár. Alig két éve pedig a Fekete Pénteken is csökkent a hagyományos boltokba ellátogató vásárlók száma, mivel sokan szerették volna megvárni az internetes leértékeléseket a kedvenc webáruházaik esetében.

Hasznos tudni, hogy mi a különbség a vásárlás és a shoppingolás között (ezt egy korábbi cikkünkben leírtuk), de hogyan tudják a kiskereskedők kihasználni ezt a különbséget önnön javukra? Vessünk egy pillantást erre a három vezérelvre:

1. Felfedezés = Differenciálás

Az olyan óriáscégek, mint például az Amazon vagy az Alibaba, sarokba szorítják a piacot, nehéz elkülönülni tőlük, ha az ember csak azt veszi figyelembe, hogy olyan gyors léptékbe akar fejlődni gyorsaságban és az árak csökkentésében, mint az Amazon is.

Ha viszont megnyitjuk elménket a felfedezések irányába, fektetünk időt és háttérmunkát arra, hogy körebenézzünk a konkurens piacokon, képesek leszünk megkülönböztetni az egyes taktikákat hosszabb távon. Rengeteg cég önállósodott olyan módon, hogy nehézzé tegye a módszereinek lekövetését, sokszor megismételhetetlenné - épp azért működnek annyira kiválóan és tudják tökéletesen kielégíteni a vásárlói igényeket is.

2. Ha nem tudsz nyerni, változtasd meg a játékot!

Ha már külföldi példán az Amazonnál tartunk, a környezetében túl sok kiskereskedő próbál ráugrani az Amazon taktikájára, hogy aztán ezen hibából kiessen a játékból. Bár igaz, hogy az Amazon magas fogyasztói elvárásoknak tesz eleget az egyszerű fizetéssel és a gyors szállítással kapcsolatban. Ámde nem rendelkezik az öröm monopóliumával. Fordítsd meg a forgatókönyvet, és mutasd meg, hogy egy másik modell is ugyanolyan izgalmas lehet.

Az alternatív vásárlási tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók képesek kezelni a szabályok változását. Nyitottak az új ötletekre és sok esetben szeretik is azokat.

3. A kényelem nem minden

Egyes e-kereskedelmi vállalkozások abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, hogy a kényelem az ügyfelek legfőbb szükséglete. Minden erőfeszítésüket eköré összpontosítják, de megfeledkeznek az egyéb vágyakról, amelyek szerepet játszanak a vásárlók vásárlási élményében. Ilyen élményfaktor lehet például a webhely (vagy az üzlet) kialakítása, egyes akciók, hírlevelek, meglepetések is. És az hogy miként alkot kerek egészt ez az egész folyamat. Mi teszi érdekessé? Mi adja meg a plusz vásárlói élményt? A fogyasztók szórakoztatásra és meglepetésre vágynak. Ha szórakoztató vásárlási élményt tudsz teremteni, az emberek újra szeretnének majd tőled vásárolni.

Ne feledd, a vásárlás nem egy szimpla kattintás. Lehet igazi élmény, boldogság- és izgalomfaktor, jutalomérzet. Mindig járj utána, hogy a célközönséged számára, melyek lehetnek azok a tényezők, amik a leghamarabb segítenek kialakítani a stabil és visszajáró vásárlói közösséget. Az már egy jó alapja lesz a vállakozásod fejlődésének.

Tervezd meg a black friday vásárlásaidat is és értesülj időben a legjobb akciókról, iratkozz fel hírlevelünkre itt: a black.friday.hu oldalon

VIA