Futópad vásárlás előtt ezeken a dolgokon gondolkozz

Futópad vásárlás előtt ezeken a dolgokon gondolkozz

Az életed a futás és a sport? Szeretnél otthoni körülményekkel is ugyanolyan hatékonyan edzeni, mint amikor konditeremben edzel? Az őszi esős időszak alatt sem szeretnél lemondani a futásról? Jó helyen jársz! Itt hasznos információkat ol

2020. 11. 10.

A karantén ideje alatt is nagyon fontos a testmozgás. Ehhez akár otthoni kondigépeket is vásárolhatunk, melyekkel biztosíthatóak akár konditermi körülmények is. Na de mit érdemes tudni a futópadokról?

Mi a különbség a mechanikus és motoros futópadok között?

A mechanikus futópadok olcsóbbak motoros társaiknál, kezdőknek ajánlottak leginkább. A láb hajtja a szalagot is, így te állíthatod be a kényelmes sebességet.

A motoros futópadok elterjedtebbek, két csoportra bonthatjuk őket, az egyikben manuális beállítás jellemző a dőlésszöget tekintve, nincs bennük emelőmotor. A másikban pedig a drágább készülékek vannak, melyek intenzívebb edzést tesznek lehetővé, nevükből adódóan motor működteti a futószalagot és a futó állíthatja be a sebességet, mellyel edzeni szeretne.

Mekkora lóerőre (LE) kell állítani a futópadot különféle mozgástípusokhoz?

Általában 2,0 lóerő esetében gyalogolni tudunk a gépeken, 2,5 lóerővel már kocogni és 2,75 lóerőre állítva futhatunk rajta.

Milyen maximum sebességű futópadot érdemes vásárolnom?

A legtöbb futópad eltérő maximum sebességgel van felszerelve. Átlagosan 0 és 16 km/h sebességet tesznek lehetővé. Kezdők számára tökéletesen elég a maximum 10 km/h verzió, haladóknak akár a 18 km/h vagy e feletti gépek is kiválóak az intenzívebb edzés érdekében.

Milyen programok szoktak lenni a futópadokon?

A drágább és modernebb futópadok általában programokat tekintve szélesebb skálán mozognak, mint olcsóbb társaik. Előbbi termékek esetén akár intervallumedzés is végezhető a hatékony kardióedzés végrehajtásához. Áltagosan 10 program van egy-egy gépen, kinek mi jelent kihívást. Érdemes figyelembe venni, hogy fogyni vagy szálkásodni szeretnénk-e. Már az olcsóbb futópadokon is kell legyen néhány alap program, ami segíthet kontrollálni az edzés mértékét. De akár olyan gépet is vehetünk, ahol van lehetőség saját edzésprogram létrehozására.

Mi az a rezgéscsillapítás?

Általában arra jó a rezgéscsillapítás, hogy a térd-, gerinc- vagy hátfájdalommal, sérüléssel élő emberek és túlsúlyos egyének számára is olyan legyen a felület, ami elnyeli a rezgéseket. Átlagban rugós vagy tömör gumi kivitelezéssel oldják meg ezt a futópadok gyártásáért felelős cégek.

Érdemes nagy görgőkkel ellátott futópadot választani! Miért?

Minél kisebb az ellenállás mértéke, annál jobb az eszköz. Hosszabb élettartamot ígér a futószőnyegnek és a csapágynak is, ha nagy görgőkkel ellátott gépeket választunk. Akár 40%-al nagyobb terhelhetőséget is képes biztosítani az eszköz és használója számára.

A motor fontossága…

Az egyik legfontosabb tényező, amit vásárlás előtt vegyünk figyelembe az az, hogy milyen motor lesz az új készülékben. Ettől függ a pad teljesítménye és a sebessége is. A folyamatos teljesítményt érdemes vizsgálni a maximális lóerővel szemben!