Elkapott az őszi fáradtság? Így tegyél ellene

Elkapott az őszi fáradtság? Így tegyél ellene

Bármennyire is csodálatos évszak az ősz, az őszi fáradtság jelensége bárkit elérhet. Színözönként hullanak a levelek a fákról, és egyre több reggelünk kezdődik tejfehér ködben.

2022. 10. 13.

Ilyenkor kénytelenek vagyunk rétegesebben öltözni – az egyre több ruha viselése pedig emlékeztet bennünket arra, hogy már a nyakunkon az igazán hideg téli szezon is.

A lehűlés arra ösztökéli az embereket, hogy kicsit lelassuljanak. Több pihenésre vágyunk, fáradtabbak és nyomottabbak lehetünk. Mindezen érzésvilágot az idő változása és a hőmérséklet rohamos csökkenése okozza. Álmosak vagyunk és fázunk. Ha igazán kíváncsi vagy rá, hogy mi okozza ezt a folyamatos fáradékonyságot, olvass tovább és fedezd fel az okait.

Miért vagyok fáradt ősszel?

Az őszi és a téli időszakokban az agy több melatonint termel, ami egy alvást elősegítő hormon. Ennek az az oka, hogy a nap kevesebbet süt az év ezen időszakában, így az agy egyfajta félig hibernált állapotba kerül. Ez úgy hangozhat, mintha hasonlót csak az állatvilágban láthatnánk, de az emberi agyat is épp olyan fényváltozásra érzékeny cirkadián ritmus irányítja, mint az állatokét.

Úgy vagyunk programozva, hogy álmosnak érezzük magunkat, amikor sötétedik és legyünk éberebbek, amikor világosodik. Ezért van az, hogy a nyári hónapokban néha pont, hogy az elalvás esik nehezünkre, mivel a napfényes órák emelkedésének hatására azt érezzük, hogy minél többet kell ébren lennünk.

A szezonális fáradtság kiváltásának másik tényezője lehet az inaktivitás. Ha a hidegebb hónapokban ülő életmódot folytatunk (a kellemetlen rossz időjárás és a gyakori sötétség következtében), akkor letargikusnak érezhetjük magunkat és nem tudunk aludni.

3 megoldás az őszi fáradtság ellen!

1. Használj reggelente erősebb mesterséges fényt.

A kellően erős természetes fény hiányában ez a legtöbb, amit tehetsz. Felejtsd el az óvatos lopakodást, hogy ne ébreszd fel a családot, fel a lámpákat és induljon a nap. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen az ébredés, próbálj minden reggel azonos időpontban kelni. Minél hamarabb kelj ki az ágyból – egy ideig nehéz lesz az új rutin, de idővel úgy fog menni, mint a karikacsapás.

Érdekel a másik két tipp és a cikk folytatása? Kattints ide és olvasd el az őszi fáradtság kiküszöbölésére szóló tippjeinket!

Értesülj időben a legjobb akciókról, iratkozz fel hírlevelünkre itt: a black.friday.hu oldalon