A vásárlás és a szervezet oxitocin termelése

A vásárlás és a szervezet oxitocin termelése

Sok esetben a vásárlás pozitív energiát szabadít fel a szervezetben. De mi állhat eme kellemes érzés hátterében? Cikkünkből kiderül!

2020. 11. 15.

Nőkön végeztek el egy kutatást, mely bizonyította, hogy az oxitocin szint a szervezetükben erősen megemelkedett onnantól kezdve, hogy egy akciós kupont adtak nekik. Így működik ez minden ember esetén, mivel ezen hormon a szeretet és bizalom érzésével hozható párhuzamba, ez lehet az egyik oka, hogy az emberek szeretik az akciókat.

Oxitocint, boldogsághormont szabadít fel a szervezetben egy-egy akció

Ha boldogságérzetet ad az, hogy valamit jobb áron kaphatunk meg az eredeti áránál Black Friday alkalmából, akkor ezáltal a stressz szintünk is csökken. Stresszesnek érezni pedig senki nem szereti magát. Ezért a fekete péntek jó érzéssel tölti meg az embereket, mert úgymond megjutalmazva érzik magukat a leárazások jóvoltából.

A bolti, üzletekben történő akció izgalmas érést kelt azoknak, akik nem az online vásárlást részesítik előnyben

Sokaknak izgalmas és kihívást jelentő nap a Black Friday hiszen örömforrásként tekintenek arra, ha egy-egy termék megszerzéséért „harcolniuk kell”. Habár durvább példák is akadtak a történelemben, mi nem arra gondolunk, amikor tényleges verekedés történik, hanem olyan apróságok sorozatára, mint a koránkelés, hogy nyitás előtt érjünk a bolt előtti tömeghez.

A gyors vásárlás, hogy mihamarabb a kosarunkban tudjuk a kívánt terméket vagy éppen a hosszas sorban állás, mire ténylegesen a sajátunknak mondhatjuk az akciózott dolgot, fizetés után. Mindezen apróságok adrenalint képesek felszabadítani a szervezetben, ami egy igazi verseny közben is eluralkodna a szervezeten és ez éppen elég nyomós indok a vásárlásra, különösen olyan emberek esetében, akik szeretik az adrenalin okozta érzéseket.

Tehát a vásárlás (különösen, ha valamit akciósan veszünk) sok pozitív élménnyel járhat. Mindenki jól jár, nemde?