A Black Friday születése

A Black Friday születése

A Black Friday manapság az év egyik legnagyobb vásárlási ünnepe, de kevesen ismerik annak eredetét és az első megjelenés történetét.

2023. 11. 22.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan vált a fekete péntek a kereskedők és vásárlók közös ünnepévé, vissza kell tekintenünk az időben az esemény kezdetére.

Az eredetek: Az 1960-as évek Amerikája

A Black Friday története az 1960-as évek Amerikájában kezdődik. A kifejezést eredetileg a rendőrség használta a kereskedelmi forgalom növekedése és a vásárlói tömegek által okozott forgalmi dugók miatt. A rendőrség ezt a napot választotta az évben, amikor a forgalom miatt különösen sok baleset és incidens történt. Ebből a szempontból a "Black Friday" negatív értelmet hordozott.

A fordulópont: Ajándékok a vásárlóknak

A fekete péntek negatív értelmezése ellenére a kereskedők hamar felismerték a lehetőséget a nagy forgalom és az ünnepi szezon előtti nagyvonalú ajánlatokban. Az üzletek ezért elkezdtek kiemelkedő ajánlatokat és jelentős kedvezményeket kínálni az üzleteikben és online is. A Black Friday így átalakult az év egyik legfontosabb napjává a vásárlók és a kereskedők számára egyaránt.

Az ünnepi vásárlási szezon kezdete

A Black Friday szerepe tovább erősödött az évek során, és a kereskedők egyre kreatívabbá váltak az ajánlatok kialakításában és a fogyasztók vonzásában. Az esemény hamarosan átterjedt az Egyesült Államokon kívülre is, és más országok is átvették ezt a vásárlási lázat. A Black Friday jelentősen meghatározza az ünnepi vásárlási szezon kezdetét, és az emberek számára lehetőséget teremt arra, hogy különleges ajándékokat szerezzenek szeretteiknek kedvezőbb áron.

Ma a Black Friday egy igazi kereskedelmi ünnep, amely nem csak az üzletek számára hoz jelentős bevételt, hanem a vásárlók számára is lehetőséget kínál az éves beszerzéseik elindítására. A Black Friday lassan a vásárlói kultúra és a kereskedelmi stratégiák egyik kulcsfontosságú elemévé vált, egy olyan nap, amikor az emberek izgalommal és várakozással tekintenek az üzletek irányába, készen arra, hogy kiváló ajánlatokat találjanak.