A Black Friday elnevezése és időintervalluma

A Black Friday elnevezése és időintervalluma

Mikor van a Black Friday? Mettől meddig tart? A Fekete Péntek időintervallumáról és az elnevezés eredetéről írunk az alábbi cikkben.

2020. 11. 05.

Miért hívjuk Black Friday-nek?

Az elnevezés magyarra fordítva Fekete péntek. A feketéről, mint színről sok pozitív dolog nem jut az ember eszébe, akkor miért ez a valamelyest rosszalló sugallattal ellátott jelző? Ez az átlag felett akciózott nap karácsony elé esik, amikor az emberek egyébként is tömegével járnának a boltokba az akción túl is, hogy elvégezzék az ünnepi nagybevásárlást, mind élelmiszer, mind díszek vagy ajándékok tekintetében.

Ennek okán hatalmas dugók alakulnak ki a közutakon, a városi utakon, de még a járdákon is a gyalogos közlekedésben. Az emberfeletti akciókkal pedig ez az óriási tömeg évről-évre csak nagyobbra és nagyobbra duzzad.

Ámde van egy kevésbé elterjedt jelentése, vagy inkább mögöttes tartalma is a kifejezésnek, ami a pénzügyi gazdasághoz köthető. A könyvelésben feketével szoktál jelezni a nyereséget és pirossal a veszteséget, tehát a Fekete péntek valójában „nyereséget” is jelent, mivel ez a Hálaadás utáni péntek volt az év azon napja, amikor a kereskedők a legnagyobb nyereségre tettek szert.

A kiskereskedők elfogadták ezt az elnevezést a sikereik tükrözésére és a vásárlóik ösztönzésének az érdekében hatalmas kedvezményeket kezdtek kínálni, melyek csak azon a napon voltak elérhetőek.

A Black Friday időpontja – dátumának kiszámítási módja

A Black Friday kiszámítási módját úgy lehetne körülírni, hogy minden év novemberének negyedik pénteke. Ugyanis a Hálaadás minden év november negyedik csütörtöke, a fekete péntek pedig az ezt követő péntek.

2019-ben november 29. volt, 2020-ban november 27. lesz, 2021-ben november 26. és 2022-ben például november 25-én lesz fekete péntek.